Роль соціальної місії компанії у конкурентному середовищі: соціальні проекти та комунікаційні платформи брендів (на прикладі компанії “Kormotech”) - Блистів, І.; Цегелик, Г.; Наконечна, Т. (Академічні візії, 2023)
У статті висвітлено важливість соціальної місії компанії в сучасному світі та конкурентному середовищі бізнесу. Досліджено, що пов’язує соціальну відповідальність компанії з брендами та споживачами. Обґрунтовано, чому в умовах конкуренції розвинених брендів соціальна відповідальність лежить в основі диференціації та стає найвищим рівнем ціннісної пропозиції бренду. Вже сьогодні можна стверджувати, що бренди та компанії, які не враховують у своїй роботі соціальну відповідальність і не вважають за потрібне «інвестувати» на постійній основі частину свого прибутку у вирішення соціальних проблем, не матимуть успіху на розвинених ринках у довгостроковій перспективі. Встановлено, що корпоративна соціальна відповідальність є у пріоритеті у діяльності компанії “Kormotech”. Компанія завжди підтримувала різні ініціативи та співпрацювала з притулками. На прикладі компанії «Кормотех» показано, як соціальна місія компанії може бути реалізована у роботі з кінцевим споживачем через соціальні ініціативи та комунікаційні платформи брендів. На прикладі компанії “Kormotech” проаналізовано її соціальну місію та ряд соціальних проектів, що дозволили їй перейти до рівня використання концепції соціально відповідального маркетингу. Компанія сформувала соціальну відповідальність, реалізовуючи проект «Save Pets of Ukraine» та працюючи з стейкхолдерами. На рівні брендів досліджувана компанія започаткувала та успішно впроваджує в Україні соціальні проекти, які формують необхідні асоціації серед споживачів та дозволяють сформувати більш тривалі стосунки з кінцевими споживачами. Бренди компанії, спираючись на соціальні проекти, продовжують свій розвиток та популяризацію, а також вирішують реальні проблеми в суспільстві, зокрема ТМ «Клуб 4 лапи» вирішує проблему безпритульності через розвиток культури адопції тварин з притулків. ТМ «Оптиміл» піднімає рівень ветеринарів та заводчиків в Україні та розвиває культуру піклування про здоров’я тварин серед кінцевих споживачів. Така екосистема соціальних проектів дозволяє компанії утримувати стійку частку на висококонкурентному ринку. Встановлено кореляцію між соціальною відповідальністю брендів та готовністю споживачів прийняти рішення про покупку.