Розробка маркетингової стратегії просування інтернет-магазину на ринку товарів для домашніх тварин - Сидорук, Павло Вячеславович; Косар, Наталія Степанівна (Академічні візії, 2023)
Доведено, що успішна маркетингова стратегія просування допомагає залучити та утримати клієнтів на ринку товарів для домашніх тварин, подано результати його дослідження. Розроблення ефективної маркетингової стратегії просування для інтернет-магазину товарів для домашніх тварин вимагає глибокого аналізу ринку, конкурентів та цільової аудиторії, вибору правильного позиціонування та каналів комунікації. Виділено цільові аудиторії маркетингових комунікацій на даному ринку, проведено SWOT-аналіз інтернет-магазину, що реалізує корми для домашніх тварин (на прикладі магазину PETS), його веб-сайту та основних конкурентів. Проаналізовані онлайн-маркетингові інструменти просування кормів для домашніх тварин, розроблено шаблон контент-стратегії для просування інтернет-магазину. Її складовими є опис ключових цілей для соціальних мереж та їх критерії ефективності, опис профілю цільової аудиторії в соціальних мережах, а також аналіз конкурентів в соціальних мережах. Сформовано модель просування інтернет-магазину, що реалізує корми для домашніх тварин, яка включає в себе канали комунікації з цільовою аудиторією, пріоритетність каналів, періодичність розміщення контенту та тип контенту. За допомогою поданої моделі інтернет-магазин може сформувати якісно продуманий контент план для обраного кожного каналу просування кормів для домашніх тварин. Проте для того, щоб маркетингова стратегія просування збільшувала обсяги продажів та покращувала рентабельність бізнесу, потрібно аналізувати ефективність реалізованої стратегії. Проаналізовані основні показники ефективності маркетингової стратегії інтернет-магазину, зокрема це: кількість нових клієнтів, конверсія, середня вартість замовлення, задоволення клієнтів, повторні покупки, ROI та відношення клієнтів до бренду. Усі ці показники дозволяють оцінити, наскільки маркетингова стратегія є ефективною. Наприклад, кількість нових клієнтів свідчить про успішність стратегії залучення та реклами, а конверсія вимірює відношення між кількістю відвідувачів та кількість клієнтів, що придбали товар.