Танцювальна імпровізація як засіб творчої реалізації учнів молодшого шкільного віку у професійній діяльності педагога-хореографа - Терешко, Інна Григорівна (Академічні візії, 2023)
У статті обґрунтовано сутність та зміст поняття «танцювальна імпровізація», представлено та схарактеризовано танцювальну імпровізацію як засіб творчої реалізації учнів молодшого шкільного віку, представлено методику розвитку творчих здібностей учнів засобами імпровізації на уроках з хореографії. З’ясовано, що танцювальна імпровізація – це реальна можливість самовираження в танцювальному русі, що дозволяє танцівнику розкрити прихований творчий потенціал, проявити артистичність, вільно і природньо передавати свої емоції та ідеї через танцювальний рух. Відзначено, що танцювальна імпровізація сприяє розвитку уяви та креативності, розкутості та рішучості, хореографічної виразності та індивідуальності. Завдання педагога-хореографа удосконалювати рухові навички дітей, розвивати здібності до імпровізації, постійно підтримувати у дітей бажання творчого самовираження, прояву фантазії, допомагати їм набувати почуття внутрішньої і зовнішньої свободи, впевненості, виховувати вміння насолоджуватися танцем. Акцентовано увагу на важливості використання методу танцювальної імпровізацію на всіх етапах уроку хореографії (розминці, екзерсисі, роботою над етюдами, танцем). Розкрито як імпровізація сприяє розвитку образного мислення, уяви та фантазії учнів, закріпленню вивченого матеріалу та вдосконаленню виконавських навичок. Розроблений та запропонований нами комплекс методичних прийомів використання танцювальної імпровізації на уроках хореографії, зокрема, завдання на комплексне осмислення засобів хореографії, на імпровізацію в танці, вправи на осмислення пози і жесту, на осмислення малюнку танцю та ін., підвищує рівень креативності та розвиває творчий потенціал учнів, формує у дітей уміння гармонійно поєднувати хореографічну підготовку з імпровізаційним мисленням, надає навчально-виховному процесу новизни та цікавості.