Фінансові повноваження старости як представника старостинського округу - Старинський, М.В. (Академічні візії, 2023)
Стаття присвячена дослідженню фінансових повноважень старост як представників відповідних старостинських округів. На підставі аналізу як чинного законодавства так і наукової літератури автор робить висновок про те, що старости наділені важливими для реалізації прав та законних інтересів жителів відповідних громад, фінансовими повноваженнями. Автор констатує, що на сьогодні компетенція старости визначена ст. 54-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», аналіз якої дає можливість серед інших виділити і повноваження, що можна віднести до фінансових. Враховуючи вектор активності старости при реалізації ним закріпленої компетенції у фінансових правовідносинах автором було виділені представницькі фінансові повноваження, контрольні фінансові повноваження та організаційні фінансові повноваження. Представницькі фінансові повноваження старости як представника старостинського округу мають на меті забезпечити представництво інтересів старостинського округу при вирішені питань, що пов’язані з плануванням чи використанням децентралізованих фінансових ресурсів Контрольні повноваження старости як представника старостинського округу мають на меті забезпечити контроль за використанням майна старостинського округу та об’єктів комунальної власності, розташованих на території відповідного старостинського округу. Організаційні фінансові повноваження старости як представника старостинського округу мають на меті забезпечити жителів відповідного старостинського округу організаційною допомогою, що пов’язана з організаційним супроводженням різної активності жителів, в тому числі і тієї яка пов’язана з фінансовими ресурсами.