Щодо сучасного стану забезпечення права інтелектуальної власності в Республіці Мальта - Малетов, Дмитро Володимирович; Харченко, Анастасія Леонідівна (Академічні візії, 2023)
Метою статті є огляд та аналіз законодавства у сфері права інтелектуальної власності та системи його захисту у республіці Мальта. Методика включає комплексний аналіз та узагальнення наявного науково-теоретичного матеріалу й формулювання відповідних висновків та рекомендацій. Під час дослідження використовувались такі методи наукового пізнання, як термінологічний, функціональний, системно-структурний, логіко-нормативний. Результати дослідження можуть бути використані для науково-дослідної роботи, порівняння систем законодавства, пошуків вдосконалення та шляхів імплементації позитивного досвіду республіки Мальта у сфері інтелектуальної власності. Дана наукова стаття присвячена темі інтелектуальної власності в Республіці Мальта. В роботі розглянуто різні аспекти інтелектуальної власності, такі як авторські права, патенти, товарні знаки та промислові зразки. Стаття описує важливість становлення, розвитку та захисту інтелектуальної власності як основного засобу стимулювання інновацій, наукового дослідження та розвитку бізнесу. Робота наголошує на важливості правового режиму інтелектуальної власності для залучення іноземних інвестицій та збереження конкурентоспроможності країни. В роботі досліджено головні процедури та вимоги, пов’язані з реєстрацією та захистом інтелектуальної власності в Мальті. Стаття надає загальний огляд законодавства, яке регулює ці питання, та розглядає процедури, терміни та вартість отримання патентів, товарних знаків та інших форм захисту інтелектуальної власності. Згадано та проаналізовано систему міжнародних угод, до яких Мальта приєдналася, для забезпечення міжнародного захисту інтелектуальної власності за допомогою імплементації успішного досвіду європейської системи права. Основна мета статті полягає в тому, щоб надати науковцям загальний огляд інтелектуальної власності в Республіці Мальта, її системи та процедур щодо її захисту. Це може бути корисно для бізнес-спільноти, правників, вчених та всіх зацікавлених сторін, які мають інтерес до інтелектуальної власності в Мальті.