Сучасні заклади освіти України 2023 в режимі онлайн: дилеми, перспективи розвитку - Висоцька, Любов Віталіївна; Поліщук, Олена Анатоліївна; Поливач, Марія Анатоліївна (Академічні візії, 2023)
Метою даної статті є вивчення дилем та обґрунтування перспектив розвитку онлайн-навчання в сучасних закладах освіти України. Зазначається, що війна, яку росія розпочала проти України 24 лютого 2022 року, завдала серйозних втрат і спричинила руйнування в усіх сферах суспільного життя. Не стала винятком і сфера освіти. Це змусило українських освітян адаптувати навчальний процес до нових умов, і перехід до онлайн-освіти став необхідним. Онлайн-освіта дала змогу забезпечити продовження навчання здобувачів освіти і зберегти зв’язок між ними та педагогами, незважаючи на фізичну віддаленість і складні умови. Разом з тим, процес впровадження онлайн-навчання зіткнувся з низкою викликів і проблем. Зазначається, що в 2023 році онлайн-навчання має потенціал для подальшого розвитку та вдосконалення освітнього процесу, забезпечуючи більш широкий доступ до освіти, персоналізоване навчання, інтерактивність та співпрацю, розширений інструментарій та професійний розвиток, як викладачів, так і здобувачів освіти. В статті розглянуто різні варіанти режимів онлайн-навчання, зокрема синхронний, асинхронний та біхронний.