Інноваційні підходи до викладання іноземних мов у закладах вищої освіти економічного профілю - Бєлова, Вікторія Володимирівна (Академічні візії, 2023)
В статті проаналізовано інноваційні підходи до викладання іноземних мов у закладах вищої освіти економічного профілю в сучасних умовах відкритих економічних систем. Визначено поняття підходу до викладання як найзагальнішу лінгводидактичну основу навчання, що дає уявлення про обрану стратегію навчання, яка є підставою для вибору методів і прийомів викладання. Виокремлено кілька рівнів функціонування підходів до викладання іноземних мов в закладах вищої освіти економічного профілю: світоглядного, фундаментально наукого, спеціального наукового та методичного. На світоглядному рівні констатовано існування системного, генетичного та еволюційного підходів, на загальнонауковому рівні – інтегрального, синергетичного, сенсоорієнтованого, парадигмального підходів; на спеціальному науковому рівні – стильового, компетентнісного, технологічного, особистісно орієнтованого підходів; на методичному рівні – професійно-орієнтованого та комунікативного підходів. Сукупність запропонованих методологічних засад дозволила сформулювати концепцію інноваційного навчання іноземних мов в закладі вищої освіти економічного профілю, для реалізації якої необхідна інтеграція описаних підходів. Будучи компонентом системи навчання, підхід виступає як найзагальніша лінгводидактична основа навчання і дає уявлення про обрану стратегію навчання, яка є підставою для вибору методів і прийомів викладання. Комунікативний підхід націлює на навчання спілкуванню, використанню мови з метою обміну думками. Компетентнісний підхід орієнтує на розгляд мети навчання мови як формування, розвитку та вдосконалення всіх компонентів комунікативної компетенції, яка формується у всіх видах мовної діяльності та у всіх аспектах мови. Професійно-орієнтований підхід відображає спрямованість навчання на формування іншомовної професійної комунікативної компетенції, яка дозволить майбутнім спеціалістам спілкуватися зі своїми колегами у багатомовному світовому науковому просторі. Стильовий підхід дозволяє формувати у кожного студента персональний пізнавальний стиль на основі актуалізації та збагачення.