Роль та місце Міністерства юстиції України в системі суб’єктів санкційної політики - Деркаченко, Софія Олексіївна (Академічні візії, 2025)
У статті досліджено роль та місце Міністерства юстиції України в системі суб’єктів санкційної політики. Обґрунтовано, що в умовах збройної агресії проти України санкційна політика перетворилася на один із ключових інструментів захисту національних інтересів держави, а ефективність її реалізації значною мірою залежить від належного функціонування органів публічної адміністрації, наділених відповідними повноваженнями. Проаналізовано нормативно-правові акти, які визначають місце Міністерства юстиції України у механізмі реалізації санкційних рішень, а також його повноваження щодо виявлення, розшуку, блокування, стягнення та передачі в управління активів підсанкційних осіб. Встановлено, що Міністерство юстиції України не належить до суб’єктів, які приймають рішення про застосування санкцій, однак виступає одним із ключових суб’єктів їх практичної реалізації.