Ґендерні правовідносини у сім’ї та логіка альтернативного вирішення спорів - Веселовська, Наталія Олександрівна (Академічні візії, 2023)
У статті досліджуються ґендерні правовідносини у сім’ї крізь призму логіки альтернативного вирішення спорів як сучасного механізму врегулювання сімейних конфліктів. Основну увагу зосереджено на трансформації природи сімейного спору від суто правового протистояння до конфлікту інтересів, ролей, комунікаційних моделей та соціальних очікувань, які нерідко формуються під впливом ґендерних стереотипів. Проаналізовано особливості виникнення конфліктів у сфері сімейних правовідносин, пов’язаних із розподілом сімейних обов’язків, реалізацією батьківських прав, економічною нерівністю, емоційною владою та асиметрією комунікації між сторонами. Обґрунтовано, що логіка альтернативного вирішення спорів у сімейній сфері ґрунтується не лише на юридичному компромісі, а на виявленні справжніх інтересів сторін, відновленні конструктивної комунікації та пошуку балансу між принципом рівності й потребою захисту вразливішої сторони. Досліджено потенціал медіації як ґендерночутливого механізму врегулювання сімейних конфліктів, а також межі її застосування у випадках домашнього насильства, психологічного тиску чи суттєвого дисбалансу сторін. У статті аналізуються міжнародні стандарти у сфері сімейної медіації та забезпечення ґендерної рівності, практика Європейського суду з прав людини, а також сучасні тенденції розвитку альтернативного вирішення спорів у сімейному праві. Зроблено висновок, що ефективність альтернативного вирішення сімейних спорів залежить не лише від правового регулювання процедури, а й від урахування психологічної, соціальної та ґендерної природи конфлікту.