Виконавська надійність музикантів-інструменталістів у контексті дії стресорів - Хуймін, Чжен (Академічні візії, 2025)
У статті розглянуто залежність виконавської надійності музикантів-інструменталістів в умовах концертно-сценічної діяльності від їх стресоростійкості. З’ясовано, що рівень означеного феномену середня сила початково-вихідної мотивації музикантів-інструменталістів сприяє нейтралізації негативних емоцій в емоціогенних умовах прилюдного виступу і трансформації їх в позитивні, що створює творчу атмосферу для інтерпретації музичних творів. Встановлено залежність досліджуваного феномену від оптимуму збудження музиканта-інструменталіста, мотивації, міри відповідальності за результативність діяльності, професійної готовності до прилюдного виконання музичних творів. Виявлено, що компенсацією надмірного збудження музикантів-інструменталістів під час реалізації запланованої програми виконавських дій в емоціогенних умовах прилюдної діяльності може виступати високий рівень їх техніко-тактичної майстерності. Обґрунтовано положення стосовно детермінації стресоростійкості музикантів-інструменталістів зовнішніми та внутрішніми умовами прилюдної діяльності. Експериментально доведено, що: повна виробка виконавсько-ігрових навичок з автоматизацією рухів забезпечує швидкість активації відповідних кодів у їх довгостроковій пам’яті; розвиненість у них інтелектуального рівня з усуненням дефіциту інформації нівелює негативний вплив стресорів на виконавську надійність без надмірної інтенсивності вольових зусиль музикантів-інструменталістів; запам’ятовування ними власного загального психофізіологічного стану в процесі підготовки до прилюдних виступів та його відтворення в емоціогенних умовах концертно-сценічної діяльності підвищує стресоростійкість музикантів-інструменталістів; відсутність концертної форми проявляється в повтореному сприйнятті зовнішніх стресорів розподілених в часі зі значними інтервалами; виконавсько-ігрові дії, які вимагають від музикантів-інструменталістів варіативності реакцій або абстрактних розумових операцій створюють конфлікт установок і знижують виконавську надійність в емоціогенних умовах прилюдної діяльності.