ПРОЦЕСИ НАКОПИЧЕННЯ ЗНАНЬ З ВИКОРИСТАННЯМ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В МІЖНАРОДНИХ КОРПОРАЦІЯХ: НАВЧАННЯ, КООРДИНАЦІЯ ТА ІННОВАЦІЇ - Хмара, Марина Петрівна; Домерат, Юлія Євгеніївна (Академічні візії, 2025)
Мета: Метою дослідження є розробка концептуальної рамки для аналізу ролі штучного інтелекту (ШІ) як медіатора процесів знань у транснаціональних підприємствах (ТНП) з акцентом на навчанні, координації та інноваціях. Методи: Дослідження використовує систематичний огляд літератури, концептуальний аналіз теоретичних підходів (теорія знань, теорія динамічних здатностей, модель SЕCІ) та компаративний аналіз емпіричних даних глобальних досліджень McKіnsеy, BCG та MІT Slоаn Mаnаgеmеnt Rеvіеw, а також кейс-стаді транснаціональних корпорацій. Результати: Встановлено, що 78% підприємств впровадили ШІ принаймні в одній бізнес-функції станом на 2024 рік, проте лише 26% з них досягли здатності масштабувати ШІ-рішення та отримувати відчутну цінність. Визначено три ключові виміри впливу ШІ на процеси знань у ТНП: (1) прискорення організаційного навчання через автоматизацію екстерналізації та інтерналізації знань; (2) підвищення ефективності міжнародної координації через автоматизований переклад, аналіз даних у реальному часі та зниження транзакційних витрат; (3) стимулювання інновацій завдяки процесній та продуктовій амбідекстерності. Запропоновано оновлену модель HАC-SЕCІ/GRАІ, яка інтегрує генеративний ШІ у процес трансформації знань у мультинаціональному контексті. Висновки: Транснаціональні підприємства, які поєднують організаційне навчання з ШІ-специфічним навчанням (аugmеntеd lеаrnеrs), у 1,6 разу частіше ефективно управляють невизначеністю та вдвічі ефективніше справляються з порушеннями в управлінні талантами. Впровадження ефективних систем управління знаннями на основі ШІ потребує гібридних моделей управління, культурної адаптивності та розвитку відповідальних ШІ-практик.