Особливості формування культури творчого спілкування в процесі фахової підготовки диригента симфонічного оркестру - Аркуша, Андрій Ігорович (Академічні візії, 2025)
У статті розглянуто проблему формування культури творчого спілкування у процесі фахової підготовки майбутнього диригента симфонічного оркестру як важливої складової його професійної компетентності в сучасних умовах розвитку мистецької освіти. Обґрунтовано актуальність дослідження в контексті зростання вимог до комунікативної, художньо-інтерпретаційної та лідерської підготовки диригента, професійна діяльність якого передбачає складну систему взаємодії з оркестровим колективом у процесі спільного музичного виконавства. Проаналізовано сучасні наукові підходи до трактування культури творчого спілкування як інтегративної особистісно-професійної якості, що охоплює вербальний, невербальний, емоційно-рефлексивний та художньо-комунікативний компоненти. Визначено педагогічні умови формування культури творчого спілкування майбутнього диригента симфонічного оркестру, серед яких особливого значення набувають створення комунікативно орієнтованого освітнього середовища, інтеграція художньо-виконавської та комунікативної підготовки, розвиток емоційної рефлексії та моделювання професійних ситуацій диригентської практики. Окреслено сучасні методи, що забезпечують ефективність цього процесу, зокрема метод репетиційного моделювання, відеоаналіз диригентської діяльності, кейс-метод, інтерактивний творчий діалог, емоційно-асоціативне проєктування та методи професійної рефлексії. Наголошено, що цілеспрямоване формування культури творчого спілкування сприяє розвитку художнього лідерства, професійної мобільності та здатності до продуктивної творчої взаємодії в оркестровому колективі. Доведено, що запропоновані педагогічні умови та сучасні методи можуть слугувати основою для вдосконалення змісту освітніх програм підготовки майбутніх диригентів, розроблення практичних занять, тренінгів, репетиційних моделей тощо для формування професійної готовності до творчої взаємодії в оркестровому колективі.