Демократичні цінності як основа розвитку сучасної освіти в Україні - Гомонюк, Олена Михайлівна; Левко, Мар’яна Іванівна (Академічні візії, 2025)
У статті розглянуто теоретичні та практичні засади становлення демократичних цінностей як основи розвитку сучасної освіти в Україні. Обґрунтовано, що демократичні цінності виступають ключовим чинником трансформації освітньої системи, оскільки забезпечують її орієнтацію на особистість, реалізацію прав і свобод людини, рівність можливостей, партнерство та участь усіх суб’єктів освітнього процесу. Доведено, що в умовах демократичного освітнього середовища здобувачі освіти набуває статусу активного суб’єкта, здатного до критичного мислення, відповідального вибору та ефективної соціальної взаємодії. Проаналізовано наукові підходи до трактування сутності демократичних цінностей в освіті, зокрема аксіологічний, компетентнісний, особистісно орієнтований і діяльнісний. Узагальнення цих підходів дозволяє розглядати демократичні цінності як інтегративну основу освітнього процесу, що поєднує знання про права людини, навички участі у суспільному житті, уміння співпрацювати, комунікувати та приймати відповідальні рішення. Підкреслено, що демократичні цінності визначають не лише зміст освіти, а й характер взаємодії між її учасниками, сприяючи формуванню суб’єкт-суб’єктних відносин. Окреслено основні напрями реалізації демократичних цінностей у сучасній освітній практиці, серед яких впровадження інтерактивних методів навчання, розвиток критичного мислення, забезпечення академічної свободи, розширення автономії закладів освіти, підтримка самоврядування, а також створення інклюзивного та безпечного освітнього середовища. Визначено, що ефективність цих процесів значною мірою залежить від рівня готовності педагогів до впровадження демократичних підходів і здатності освітніх інституцій до інноваційних змін. Наголошено на певних суперечностях у процесі демократизації освіти, зокрема збереженні елементів авторитарної педагогічної культури, формалізації демократичних практик і розриві між задекларованими цінностями та їх практичною реалізацією. Це зумовлює необхідність системних змін у підготовці педагогічних кадрів, удосконаленні освітньої політики та впровадженні сучасних педагогічних технологій. Зроблено висновок, що демократичні цінності є фундаментальною основою модернізації освіти в Україні та необхідною умовою формування активної, відповідальної та соціально свідомої особистості. Їх цілісна інтеграція в освітній процес забезпечує перехід від декларативного засвоєння принципів демократії до їх реального втілення в освітній практиці та суспільному житті.