Механізми формування корпоративної стратегії підприємства в умовах глобалізації ринків - Малиновський, Юрій; Гринчук, Тарас (Академічні візії, 2025)
У статті досліджено теоретико-методичні засади та прикладні аспекти формування корпоративної стратегії підприємства в умовах глобалізації ринків. Обґрунтовано, що посилення міжнародної конкуренції, динамічність зовнішнього середовища та зростання ролі транснаціональних зв’язків зумовлюють необхідність перегляду традиційних підходів до стратегічного управління підприємствами. Визначено ключові фактори впливу глобалізаційних процесів на діяльність суб’єктів господарювання, зокрема інтернаціоналізацію бізнесу, цифровізацію економіки, інтеграційні процеси та підвищення рівня ризиків у зовнішньоекономічній діяльності. Проаналізовано сучасні підходи до формування корпоративної стратегії, серед яких ресурсно-орієнтований, компетентнісний, адаптивний та інноваційний підходи. Доведено, що ефективна корпоративна стратегія в умовах глобалізації повинна базуватися на поєднанні внутрішнього потенціалу підприємства з можливостями зовнішнього середовища, а також враховувати специфіку міжнародних ринків. Значну увагу приділено визначенню механізмів формування корпоративної стратегії, які включають стратегічний аналіз, оцінювання конкурентних позицій, ідентифікацію ризиків, вибір стратегічних альтернатив та розроблення системи їх реалізації. Обґрунтовано доцільність використання інтегрованого підходу до формування корпоративної стратегії, який передбачає поєднання економічних, організаційних, управлінських та інформаційних інструментів. Встановлено, що важливу роль у цьому процесі відіграють механізми стратегічного планування, контролінгу, управління ризиками та інноваційного розвитку. Запропоновано удосконалений підхід до формування корпоративної стратегії підприємства, який передбачає підвищення гнучкості управлінських рішень, використання цифрових технологій та адаптацію до змін глобального економічного середовища. У результаті дослідження визначено, що ефективне функціонування підприємства в умовах глобалізації ринків можливе за умови формування цілісної корпоративної стратегії, орієнтованої на довгостроковий розвиток, конкурентоспроможність та інтеграцію у світовий економічний простір.