Інтеграція новітніх технологій підготовки у блочну систему тренування легкоатлеток-спринтерок - Савостьян, Федір Павлович (Академічні візії, 2025)
Анотація. Проблема ефективної підготовки юних легкоатлеток-спринтерок 15 років пов’язана з необхідністю поєднання науково обґрунтованої блочної моделі з новітніми технологіями тренування, спрямованими на розвиток специфічних компонентів спринтерської підготовленості. Мета дослідження – розробити та обґрунтувати єдину методику блочної підготовки з інтеграцією чотирьох новітніх технологій — тренування здатності до повторних спринтів (RSA), тренування з обмеженням кровотоку (BFR), плюметрики з контролем часу контакту з опорою (GCT) та sRPE-моніторингу — у двох підготовчих циклах по 12 тижнів. Об’єкт дослідження – фізична підготовленість легкоатлеток-спринтерок. Предмет дослідження – системне програмування тренувального процесу легкоатлеток-спринтерок протягом річного макроциклу. Методи дослідження: синтез та узагальнення науково-методичної літератури, педагогічний експеримент, педагогічне спостереження, методи математичної статистики. Результати. Розроблено трьохблокову структуру двох підготовчих циклів (акумуляція → трансформація → реалізація) з диференційованим розподілом новітніх засобів. Визначено протоколи BFR для Блоку І, RSA для Блоку ІІ та тейперингу для Блоку ІІІ. Прогнозований приріст RAST — 8–15%, бігу на 30 м — 0,15–0,20 с, стрибка у довжину — 12–15 см після двох циклів. Висновки. Інтеграція RSA, BFR, пліометрики з GCT та sRPE-моніторингу в єдину блочну методику забезпечує синергетичний вплив на всі ключові компоненти спринтерської підготовленості при безпечному рівні навантаження для юних спортсменок.