Вплив гендерних стереотипів на професійний вибір чоловічої молоді - Василенко, Олена Миколаївна (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті представлено результати емпіричного дослідження впливу гендерних стереотипів на процес професійного самовизначення чоловічої молоді в умовах сучасних соціокультурних трансформацій. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю подолання гендерної сегрегації на ринку праці та розширення можливостей самореалізації молоді. Здійснено ґрунтовний аналіз наукових праць, які висвітлюють роль гендерних стереотипів у різних сферах суспільного життя, зокрема в освіті, професійній діяльності та медіапросторі. Виявлено, що, попри значну кількість досліджень, питання специфічного впливу стереотипів саме на професіоналізацію чоловічої молоді залишається недостатньо розкритим. Метою статті є емпіричне дослідження впливу гендерних стереотипів на професійний вибір чоловічої молоді та виявлення взаємозв’язку між гендерною ідентичністю студентів і гендерною характеристикою обраної професійної сфери. Дослідження проведено на базі Комунального закладу «Харківська гуманітарно-педагогічна академія»; вибірку склали 89 студентів чоловічої статі першого року навчання. Використано комплекс авторських психодіагностичних методик: «Гендерна ідентичність молоді», «Самостійність професійного вибору студентської молоді», «Гендерна характеристика професійного вибору». Автором доведено, що професійний вибір чоловічої молоді значною мірою детермінований соціально закріпленими гендерними нормами. Результати засвідчили, що серед респондентів переважає маскулінний тип гендерної ідентичності (49,4%), що корелює з орієнтацією на професії, які традиційно вважаються «чоловічими» (57,3%). Виявлено помірний позитивний кореляційний зв’язок (r = 0,46) між гендерною ідентичністю студентів та гендерною характеристикою обраної професії, що підтверджує спрямовуючу роль стереотипів. Водночас наявність фемінних (28,1%) та андрогінних (22,5%) проявів ідентичності, а також випадки невідповідності між ідентичністю та вибором професії (25,8%) свідчать про поступову трансформацію гендерних ролей у суспільстві. Встановлено, що 38,2% студентів зазнають значного впливу зовнішніх факторів (родина, друзі, суспільні очікування) на свій професійний вибір. Наголошено на необхідності впровадження гендерночутливих підходів у систему професійної орієнтації та освітні програми для розширення можливостей самореалізації молоді та зменшення гендерної сегрегації на ринку праці.