Методика та система завдань формування цифрової компетентності здобувачів фахової передвищої освіти - Островершенко, Анна Петрівна (Академічні візії, 2025)
У статті обґрунтовано методику формування цифрової компетентності здобувачів фахової передвищої освіти та представлено авторську систему навчальних завдань як інструмент її реалізації у професійній підготовці. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю підвищення рівня цифрової підготовки майбутніх фахівців економічного профілю в умовах цифровізації освітнього середовища та зростання вимог ринку праці до цифрових умінь молоді. Метою статті є теоретичне обґрунтування методики формування цифрової компетентності здобувачів фахової передвищої освіти, розкриття структури авторської системи завдань та аналіз результатів її впровадження у навчальний процес. Методологія дослідження ґрунтується на компетентнісному, діяльнісному та системному підходах із використанням теоретичних (аналіз, узагальнення, моделювання) та емпіричних методів (педагогічний експеримент, спостереження, анкетування, аналіз результатів навчальної діяльності, статистична обробка даних). У статті розкрито зміст методики формування цифрової компетентності, визначено її етапи та педагогічні умови реалізації. Представлена система навчальних завдань охоплює інформаційно-пошукові, практико-аналітичні, креативно-цифрові та презентаційно-оцінювальні види діяльності, що забезпечують комплексний розвиток цифрових умінь студентів. Результати апробації підтвердили ефективність запропонованої методики та позитивну динаміку рівнів сформованості цифрової компетентності здобувачів освіти, зокрема у сферах роботи з цифровою інформацією, створення цифрового контенту, використання цифрових інструментів для розв’язання професійних завдань та онлайн-взаємодії. Практична значущість дослідження полягає у можливості використання авторської системи завдань у професійній підготовці здобувачів фахової передвищої освіти різних спеціальностей.