Впровадження інструментів бізнес-аналітики для маркетингової діяльності малого та середнього бізнесу в системі управління даними - Перегуда, Юлія Андріївна (Академічні візії, 2025)
У статті обґрунтовано концептуальну модель впровадження інструментів бізнес-аналітики (БА) у маркетингову діяльність малого та середнього бізнесу (МСБ), в якій система управління даними виступає не технічним сервісом, а базовою управлінською інфраструктурою. Вихідна теза дослідження полягає в тому, що критичним обмеженням для МСБ є відсутність керованого контуру даних, який забезпечує узгодженість визначень метрик, контрольовану якість даних, простежуваність атрибуції маркетингових результатів та інституційно закріплену відповідальність за дані. На основі аналізу міжнародних стандартів (DAMA-DMBOK, DCAM, DGI) та новітніх досліджень (2022–2026 рр.) запропоновано трирівневу архітектуру моделі: компоненти мінімально достатнього контуру управління даними (семантика KPI, контроль якості, правила атрибуції, інтеграція джерел, ролі та відповідальність, приватність, цикл «інсайт – дія – перевірка»); система управління даними як базова інфраструктура (із семантичним шаром, політиками якості, єдиною моделлю даних, управлінням подіями та атрибуцією); механіка впровадження, залежна від зрілості управління даними, що реалізується через короткі цикли цінності – від вибору пріоритетного маркетингового сценарію до інструментальної реалізації лише після доведення керованості попереднього контуру.