Організація роботи трейдерів енергетичного ринку України в умовах системних трансформацій - Кошовий, Богдан-Петро Олегович (Академічні візії, 2025)
У статті досліджено особливості організації роботи трейдерів на енергетичному ринку України в період масштабних інституційних, технологічних та безпекових трансформацій. Розвиток конкурентної моделі після реформ лібералізації, інтеграція до європейського енергетичного простору, прискорена цифровізація торгових процесів і наслідки повномасштабної війни формують принципово нове середовище функціонування трейдингових компаній. Увагу зосереджено на змінах регуляторної архітектури ринку, впливі механізмів ПСО, цінових обмежень та рівня ліквідності біржових сегментів на стратегії учасників. Розкрито значення синхронізації з ENTSO-E та перспективи market coupling з ЄС як чинників розширення можливостей транскордонної торгівлі та підвищення стійкості енергосистеми. Проаналізовано роль цифрових платформ, автоматизованих систем торгівлі, аналітики великих даних і алгоритмічних методів прогнозування у підвищенні точності рішень та мінімізації ринкових ризиків. Показано, що технологічна модернізація перетворюється на необхідну передумову конкурентоспроможності трейдерів і водночас потребує нових компетентностей персоналу та посиленої уваги до кібербезпеки. Значне місце відведено проблематиці ризик-менеджменту в умовах воєнних руйнувань інфраструктури, дефіциту ресурсу й екстремальної волатильності цін. Окреслено інструменти хеджування, диверсифікації портфеля та сценарного планування, які дозволяють забезпечувати безперервність операцій і підтримувати баланс попиту та пропозиції. Обґрунтовано, що трейдери виконують важливу функцію гнучкого перерозподілу потоків енергії, сприяючи стабілізації системи в кризові періоди та зміцненню енергетичної безпеки держави. Перспективи розвитку галузі пов’язані з подальшою гармонізацією нормативної бази з правом ЄС, розбудовою біржової інфраструктури, запуском деривативних інструментів і поглибленням цифрової інтеграції ринку. Сформульовано висновок про зростання стратегічної ролі трейдерів у процесах повоєнної відбудови та входження України до спільного європейського енергетичного простору.