Системний підхід до забезпечення ефективності та стабільності енергетичного ринку України - Кошовий, Богдан-Петро Олегович (Академічні візії, 2025)
У статті здійснено комплексний науково-аналітичний розгляд функціонування енергетичного ринку України крізь призму системного підходу. Ринок інтерпретується як багаторівнева структура, у межах якої виробництво, транспортування, розподіл і торгівля енергоносіями формують взаємопов’язаний механізм, чутливий до регуляторних змін, зовнішніх шоків та інституційних трансформацій. Доведено, що ефективність та стабільність функціонування такої системи залежать від узгодженості дій між виробниками, операторами систем, трейдерами, державними органами та споживачами. Розмежовано ключові дефініції, що формують понятійний каркас дослідження, зокрема поняття енергоносіїв, енергетичних ресурсів, трейдера та постачальника. Визначено, що чіткість термінології створює основу для прийняття обґрунтованих управлінських рішень та формування прозорого регуляторного середовища. Проаналізовано інституційну архітектуру ринку, яка вибудовується відповідно до вимог європейського енергетичного законодавства, а також охарактеризовано механізми державного контролю, ліцензування, тарифоутворення й ринкового моніторингу. Особливу увагу приділено ролі трейдерів як ключових посередників у лібералізованій моделі ринку. Встановлено, що їх діяльність відбувається в умовах регуляторної мінливості, обмеженої ліквідності та необхідності врахування численних ризиків. Обґрунтовано доцільність впровадження цифрових інструментів прогнозування, управління портфелями контрактів і комплаєнс-контролю як елементів системної організації трейдингу. Досліджено взаємозв’язок між стабільністю ринку та енергетичною безпекою держави. Підкреслено, що воєнні виклики актуалізують потребу у диверсифікації постачання, розвитку внутрішнього ресурсного потенціалу, модернізації інфраструктури та інтеграції з європейським енергетичним простором. Зроблено висновок про необхідність переходу до довгострокового стратегічного управління, яке поєднує сценарне прогнозування, ризик-менеджмент і міжінституційну координацію.