Визначення міжнародно-правового статусу біженців у сучасних воєнних реаліях (український досвід) - Дацюк, Тетяна Кузьмівна; Мирошниченко, Віктор Олексійович; Волченко, Наталія Василівна (Академічні візії, 2023)
Проблема міжнародно-правового статусу біженців має довготривалу історію. Міжнародною спільнотою неодноразово робилися спроби вирішити проблему ефективного захисту та забезпечення прав біженців, які через страх та побоювання переслідування чи з інших вагомих причин залишають країну свого громадянства. Жорстока війна розпочата Росією на території суверенної та незалежної держави зробила тисячі і навіть мільйони громадян України вимушеними біженцями, які тікаючи від війни залишили свої домівки, сім’ї та звичне і спокійне життя. Інститут права біженців у міжнародному праві формувався разом із розвитком міжнародних відносин. Останні події в Україні, а саме повномасштабна війна в Україні, спричинили найбільшу кризу біженців із часів Другої світової війни. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю з’ясувати правовий статус вимушених біженців з України, які стали ними у зв’язку з воєнними діями на території України. Метою цього дослідження є визначення та аналіз правового статусу біженців з України й з’ясування наданих їм прав у різних країнах світу. Результатами цього дослідження є: визначення основних понять і термінів, поданих у статті; установлення правового статусу біженця; визначення і здійснення аналізу діяльності міжнародних організацій, до діяльності яких належить регулювання правового статусу біженця; установлення статусу біженців з України у світі; дослідження різних програм і процедур, прийнятих у світі для допомоги біженцям з України; аналіз нормативно-правової бази, яка регулює статус біженців, а також визначення основних прав, які мають біженці; проведення аналізу між статусом тимчасового бізнесу й статусом біженця. Запропоновано надалі в дослідженнях приділити більш детальну увагу регулюванню та удосконаленню правового статусу біженців.