Правові засади протидії корупції в умовах воєнного стану в Україні - Лесько, Наталія (Академічні візії, 2025)
Метою статті є теоретичне узагальнення та оцінювання правових засад протидії корупції в умовах воєнного стану в Україні після 24 лютого 2022 року з урахуванням потреб оборони, безпеки та збереження підзвітності публічної влади. Об’єктом дослідження є суспільні відносини, що виникають у процесі запобігання, виявлення, розслідування та судового розгляду корупційних і пов’язаних із корупцією правопорушень, а також у сфері контролю за використанням публічних ресурсів під час дії воєнного стану. У статті узагальнено правові засади протидії корупції в умовах воєнного стану в Україні з урахуванням повномасштабного збройного вторгнення російської федерації після 24 лютого 2022 року та зростання потреби у швидких управлінських рішеннях. Визначено, що пріоритет оборони і безпеки зумовлює спрощення окремих процедур, ширше застосування винятків і тимчасове обмеження публічності частини даних, однак такі зміни мають бути нормативно визначеними, пропорційними та підзвітними. Охарактеризовано превентивні механізми запобігання корупції, зокрема обмеження для публічних службовців, врегулювання конфлікту інтересів, вимоги доброчесності, а також фінансовий контроль і електронне декларування з урахуванням безпекових ризиків воєнного часу. Встановлено, що практична ефективність правового регулювання залежить від спроможності поєднати відкритість із захистом чутливої інформації та забезпечити контроль там, де суспільний нагляд обмежений. Обґрунтовано, що невідворотність відповідальності та повернення ресурсів є умовою збереження довіри громадян і міжнародних партнерів, а також передумовою результативного відновлення країни. Сформульовано висновок про необхідність постійного перегляду воєнних винятків, їх чіткого обмеження за метою та строками, і розвитку юридичних запобіжників, які мінімізують зловживання без шкоди для оборони і безпеки. Окремо розглянуто співвідношення режиму воєнного стану з антикорупційними гарантіями, коли обмеження доступу до інформації допускається лише за наявності чітких правових підстав і належного обґрунтування.