Аналіз сучасних проблем публічного управління економікою крізь призму російської військової агресії проти України - Супруненко, Світлана Анатоліївна; Которобай, Станіслав Васильович; Роєва, Ольга Сергіївна (Академічні візії, 2023)
Дотепер воєнні дії на території України — головна проблема національної економіки держави. Вторгнення Росії завдає потужного удару економіці країни загалом, а також величезних збитків інфраструктурі, об’єктам соціальної та комунальної сфери, виробничим об’єктам, що є спробою повного знищення незалежності України. У статті досліджено сучасні проблеми, що виникли в публічному управлінні економікою в Україні в умовах військової агресії. Однією з основних проблем публічного управління економікою в Україні є недостатня стабільність і прогнозованість економічної ситуації. Актуальність досліджуваної проблеми полягала в змінах, яких зазнав роздрібний ринок України й постачальники товарів народного споживання внаслідок російської агресії. Розглянуто основні виклики й проблеми, з якими стикається українська економіка в умовах окупації частини території та військової агресії, як-от падіння виробництва й збуту товарів, зниження інвестицій і втрата ринків збуту, збільшення бюджетних витрат на військові потреби та зменшення соціальних витрат й інші. У статті також проаналізовано вплив російської військової агресії на фінансову стабільність і курс національної валюти, на сільське господарство і промисловість, на міжнародні економічні відносини й інші аспекти економічного розвитку України. Розглянуто можливості для реформування публічного управління економікою для забезпечення сталого розвитку й зниження залежності від зовнішніх факторів. Також визначено можливі шляхи подолання всіх указаних проблем і забезпечення сталого розвитку економіки в Україні. Важливо в умовах воєнного часу в Україні забезпечити стійкість економіки через ефективне врядування, що сприятиме переходу до етапу повоєнного відновлення, а згодом інтеграції в Європейський Союз.