Комунікативна екологія університету крізь призму філологічного виміру академічного середовища - Степанець, Надія Олександрівна (Академічні візії, 2025)
Статтю присвячено теоретичному осмисленню комунікативної екології університету як системного чинника формування академічної культури у філологічному вимірі. У центрі уваги перебувають мовно-комунікативні практики університетського середовища, що реалізуються в усній, писемній та цифрово-опосередкованій взаємодії між учасниками освітнього процесу. Обґрунтовано підхід до розгляду університетської комунікації як багаторівневої системи, у межах якої поєднуються інституційні норми, статусно-рольові відносини, жанрові конвенції академічного мовлення та ситуативні мовні вибори. Показано, що екологія мовлення функціонує як педагогічна умова реалізації академічної етики, оскільки саме через усталені мовні практики відбувається нормативне впорядкування взаємодії, легітимація авторитету та формування відповідальності за комунікативні рішення. Особливу увагу приділено аналізу напружень, що виникають унаслідок співіснування формалізованих і напівформалізованих комунікативних режимів, зокрема в умовах цифровізації та розширення неформальних каналів академічної взаємодії. Методологічною основою дослідження є інтеграція філологічного аналізу з елементами дискурс-аналізу, психолінгвістики та педагогічної психології, що дозволяє виявити як явні, так і латентні механізми впливу мовлення на академічний клімат. Доведено, що комунікативна екологія університету формується через стабільність і збалансованість комунікативних режимів, які інтегрують нормативну чіткість, етичну відповідальність та здатність до адаптації в умовах трансформацій сучасної вищої освіти. Окреслено перспективи подальших досліджень, пов’язаних із розробленням мовно-комунікативної політики закладів вищої освіти.