Академічне письмо як інструмент когнітивної автономії студента - Степанець, Надія Олександрівна (Академічні візії, 2025)
У статті досліджено академічне письмо як інтелектуальний інструмент розвитку когнітивної автономії студента нефілологічних спеціальностей. Обґрунтовано, що письмова діяльність у системі вищої освіти виходить за межі формального оцінювання та набуває статусу когнітивно-комунікативної практики, яка поєднує мислення, мовлення й рефлексію. Академічне письмо постає як інтелектуальна діяльність, що поєднує аналітичне пізнання, осмислення досвіду та формування самостійної наукової позиції, виходячи за межі технічної процедури створення тексту. У статті простежено, як письмо сприяє розвитку критичного мислення, метакогнітивних умінь і культури аргументованого висловлення. Показано, що академічне письмо функціонує у трьох взаємопов’язаних вимірах: когнітивному, комунікативному й педагогічному. У когнітивному аспекті воно активізує процеси аналізу, інтерпретації та концептуалізації знань. У комунікативному – формує здатність до участі в академічному дискурсі, до аргументованої полеміки та відповідального наукового самовираження. У педагогічному – сприяє трансформації навчальних практик, орієнтуючи їх на співпрацю, рефлексію й інтелектуальну відкритість. Доведено, що інтеграція письма в освітній процес нефілологічних спеціальностей забезпечує формування академічної культури, розвиток професійного мислення й виховання відповідальності за зміст наукового слова. Зроблено висновок, що академічне письмо є чинником гуманітарного зміцнення вищої освіти, оскільки поєднує когнітивну автономію, культурну самосвідомість і ціннісну орієнтацію на якість знання. У цьому контексті воно сприяє формуванню нової моделі студентської суб’єктності – мислячої, творчої, відкритої до наукової комунікації. Академічне письмо, будучи простором аналітичного мислення й самовираження, визначає рівень інтелектуальної зрілості та академічної ідентичності сучасного університетського середовища.