Мистецько-орієнтоване освітнє середовище як фактор підвищення якості освітнього процесу в ЗЗСО - Лаврентьєва, Надія Володимирівна (Академічні візії, 2025)
У статті здійснено теоретичне осмислення мистецько-орієнтованого освітнього середовища як одного з чинників підвищення якості освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти. Підкреслено, що в умовах упровадження внутрішніх систем забезпечення якості освіти та зростання управлінської автономії ЗЗСО особливої актуальності набуває використання нематеріальних ресурсів розвитку, зокрема мистецтва. Обґрунтовано, що мистецько-орієнтоване освітнє середовище сприяє формуванню позитивного психологічного клімату, розвитку організаційної культури, підвищенню мотивації учасників освітнього процесу та якості управлінських рішень. Визначено структурні компоненти такого середовища та окреслено його роль у забезпеченні результативності освітнього процесу в ЗЗСО.