Сутність держави та теорії її походження - Горбачова, Катерина Миколаївна (Академічні візії, 2025)
Анотація. Стаття присвячена виявленню сутності держави та оглядовій характеристиці теорій її походження. Автором доводиться що сутність досліджуваного явища є лише одним елементів його характеристики і її варто сприймати як власні, необхідні, постійні та незмінні елементи, якісні характеристики, цілі та закономірності виникнення, існування та розвитку досліджуваного явища. Автор констатує, що розвиваючись, держава проходить стадію становлення, а потім послідовно виступає як явище “в собі”, “для себе”, “для інших”. Держава існує не тільки заради громадян, але через них і в них, а її сутність полягає в існуванні за правом, через право і заради права. При цьому сутність держави об’єктивується у способі буття, становлення, меті та засобам, а також державній правосвідомості. Досліджуючи теорії походження держави автором, на підставі аналізу першоджерел та іншої наукової літератури констатується що на сьогодні існує близько двадцяти теорій походження держави. Деякі з них знайшли відгук у науковців і розвиваються, деякі залишились як певна варіація на тему. При цьому одні з них вважаються класичними, інші виникли на сучасному етапі розвитку нашої цивілізації в результаті різного роду наукових відкриттів. Більшість з цих теорій стали основою цілих наукових напрямків в історії соціально-політичної думки. Разом з цим, варто зазначити, що враховуючи складність феномену держави, постійний її розвиток та вдосконалення функціонування, а також розвиток науки в цілому, якогось одностайного сприйняття тієї чи іншої теорії в колі дослідників на сьогодні немає. Автор констатує, що проведене дослідження є оглядовим, проте дає можливість сформувати власну позицію щодо питань сутності та походження держави. Усі теорії мають пізнавальний характер і в своїй основі підтверджують еволюційний характер ідей виникнення держави.