Кримінально-правова політика України у сфері протидії корупційним правопорушенням у сфері охорони здоров’я: пандемічні загрози, сучасний стан і напрями вдосконалення - Лесько, Наталія (Академічні візії, 2025)
Анотація. Актуальність теми кримінально-правової політики України у сфері протидії корупційним правопорушенням у сфері охорони здоров’я зумовлена тим, що корупція в медицині безпосередньо бʼє по базових правах людини та по здатності держави забезпечити справедливий доступ до лікування. Метою статті є комплексне дослідження кримінально-правової політики України у сфері протидії корупційним правопорушенням у сфері охорони здоров’я та оцінювання її здатності забезпечувати невідворотність відповідальності, захист публічних ресурсів і справедливий доступ пацієнта до медичної допомоги. Об’єктом дослідження є суспільні відносини, що виникають у процесі формування та реалізації кримінально-правових і організаційних механізмів протидії корупційним правопорушенням у закладах та органах управління охороною здоров’я. В нашій статті охарактеризовано кримінально-правову політику України у сфері протидії корупційним правопорушенням у сфері охорони здоров’я як цілісну систему, що поєднує кримінально-правові заборони, процесуальні механізми, діяльність спеціалізованих органів та превентивні інструменти прозорості. Визначено найбільш поширені корупційні ризики галузі, які виникають під час формування потреб закладів, публічних закупівель лікарських засобів і медичних виробів, встановлення технічних вимог, приймання товару, розподілу медичних послуг і пріоритетів, а також під час роботи з медичною документацією. Встановлено, що ефективність протидії залежить від узгодженості кримінального законодавства із правилами запобігання корупції, від чіткого визначення службового статусу суб’єктів, від належного доказування умислу і причинного зв’язку, а також від спроможності розмежовувати корупційні діяння і помилки управління. Доведено, що спеціалізація досудового розслідування, процесуальний контроль і предметна компетенція суду є критичними для розкриття складних схем, пов’язаних із бюджетними коштами, контрактами, експертними рішеннями та конфліктами інтересів.