Наукові підходи до вокальної підготовки майбутніх учителів музичного мистецтва: інноваційний вимір - Ван, Яньлі (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті розкрито та обґрунтовано нове розуміння наукових підходів до вокальної підготовки майбутніх учителів музичного мистецтва, а саме: індивідуально-творчого, системно-ціннісного, трансдисциплінарного та діяльнісного підходів. Визначено, що індивідуально-творчий підхід науковою основою має особистісно-орієнтовані параметри фахової діяльності майбутнього вчителя музичного мистецтва. У контексті індивідуально-творчого підходу діяльність інтерпретується як продукт особистісної творчості, результат професійного розвитку студентів як творців нового навчального простору. Системно-ціннісний підхід базується на врахуванні системи цінностей в індивідуальній матриці кожного з студентів, їхньому руху до розуміння себе як творця нових ідей і нової дії у вокальній діяльності, спрямованої на отримання власного нового мистецького результату. Трансдисциплінарний підхід розглядає засоби поєднання протилежностей різноманітних характеристик будь-якого процесу за принципом доповнення, що дозволяє створити таку основу вокальної підготовки, що забезпечує сформованість компетентності студентів у полі новаторського вирішення завдань на межі знань різних дисциплін. Він ураховує зміну звичного перебігу вокальної підготовки завдяки відкритості до інтерпретацій, аналізу та трансферу інформації, інструментарію організації різноманітних зворотних зв’язків і передбачення ризиків, спрямованості на отримання нових граней-характеристик, непередбачуваних випадкових якостей, нових ідей та шляхів нової дії. Діяльнісний підхід забезпечує розгляд фахової діяльності майбутнього вчителя музичного мистецтва, яка визначається: індивідуальною майстерністю, можливістю розвитку, успішним здійсненням перетворювальної дії, мотивацією педагога-новатора на власну діяльність як мобільного процесу оновлення та креативного розв’язання навчально-мистецьких задач з метою надання студентам інноваційного інструментарію оригінально-самостійної творчої дії.