Деякі аспекти підготовки майбутніх юристів до забезпечення продуктивної соціалізації мігрантів, біженців - Гладишев, Володимир; Султанова, Наталя (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті обґрунтовано актуальність цілеспрямованої фахової підготовки майбутніх бакалаврів права до роботи з мігрантами, зокрема біженцями, в умовах сучасних міграційних процесів та зростання ролі України як правової держави. Проаналізовано нормативно-правову базу національного й міжнародного рівнів, що регламентує захист прав біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту, а також окреслено ключові професійні завдання юриста у цій сфері. Висвітлено соціально-психологічні труднощі адаптації та соціалізації мігрантів у новому соціокультурному середовищі й підкреслено визначальну роль юриста як представника держави у процесі їх інтеграції. Особливу увагу приділено значенню практикоорієнтованих форм навчання (стажування, волонтерська діяльність у підрозділах Державної міграційної служби України, юридичні тренінги, муткорти), а також розвитку професійно-особистісних якостей майбутніх правників — критичного мислення, аналітичних здібностей, емпатії та психологічної готовності до міжкультурної взаємодії. Доведено, що системна й цілеспрямована підготовка юристів до роботи з мігрантами сприяє підвищенню рівня їх професійної компетентності та ефективній соціалізації біженців у приймаючому суспільстві.