Сутність креативного педагогічного мислення майбутнього вчителя музичного мистецтва у контексті вокально-хорового навчання - Чаоцянь, Вен (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті розглядається проблематика креативного педагогічного мислення як важливий фактор адаптації вокально-хорового навчання майбутніх учителів музичного мистецтва до сучасних вимог мистецької освіти. Досліджуючи сутність цього феномену, автор спирається на розробки з проблем дивергентного мислення, яке передбачає генерацію різноманітних, але водночас рівноцінно правильних ідей в межах розв’язання однієї й тієї самої задачі, на розробки з проблем професійного мислення, а також аналізує дефініцію «креативність» у взаємозв’язку із дефініцією «творчість». В результаті аналізу широкого спектру наукових робіт із дослідження креативності та творчості встановлено спільні характеристики обох понять, серед яких здатність до створення нових ідей, до нестандартного сприйняття та інтерпретації ситуації, до уміння логічно й чітко формулювати думки, а також до розв’язання проблемних ситуацій. Автор розглядає питання розвитку креативного педагогічного мислення у майбутніх вчителів музичного мистецтва в межах вокально-хорового навчання у контексті формування в студентів вокально-хорової та креативної компетентностей, які є невід’ємними елементами професійної компетентності педагога-музиканта та потребують спеціального підходу до їх формування та вдосконалення. На підґрунті аналізу філософських, психолого-педагогічних та творчо-креативних аспектах мислення особистості підкреслено, що креативне педагогічне мислення майбутнього вчителя музичного мистецтва повинно поєднувати риси професійного мислення педагога-музиканта і водночас відповідати властивостям та параметрам креативності. Визначено характерні суттєво-специфічні властивості креативного педагогічного мислення вчителя музичного мистецтва, серед яких цілеспрямованість, оригінальність, гнучкість та продуктивність. Сутність креативного педагогічного мислення майбутнього педагога музичного мистецтва визначено в якості здатності до швидкого, ефективного та нетривіального вирішення завдань і складних педагогічних ситуацій, які виникають у процесі мистецького навчання школярів, а також до застосування творчого підходу у процесі організації та реалізації вокально-хорової діяльності школярів.