Інноваційні підходи до збереження здоров’я спортсменів високої кваліфікації - Борщенко, Валерія Володимирівна; Дишель, Галина Олександрівна; Бобро, Олена Валеріївна (Академічні візії, 2025)
Анотація. Стаття присвячена аналізу сучасних підходів до здоров’язбереження спортсменів високої кваліфікації та розробці методичних рекомендацій для їх впровадження у тренувальний процес. Автори акцентують увагу на комплексності проблеми, що включає фізіологічні, психологічні та технологічні аспекти підтримки оптимального функціонального стану спортсменів. У роботі підкреслено значення інноваційних рішень, серед яких застосування біомеханічного та біохімічного аналізу, електроміостимуляції, кріотерапії, гідротерапії, масажу та спеціалізованих програм релаксації, які забезпечують комплексне фізіологічне відновлення. Особлива увага приділяється психологічним методикам, таким як VR-тренажери, біофідбек та програми розвитку стресостійкості, що дозволяють спортсменам підтримувати психоемоційний баланс, адаптуватися до стресових ситуацій та підвищувати мотиваційну стабільність.