Доброчесність судді як основа функціонування судової системи демократичної держави - Малех, Віталій Петрович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті розглядається інститут доброчесності суддів. Визначено, що він є основою демократизації держави та належного функціонування судової системи. В статті вказується, що цілісний концепт ефективного правосуддя неможливо забезпечити без основного принципу – доброчесності суддів, оскільки саме він створює дійсно ефективну, незалежну, неупереджену судову систему, котра ґрунтується на високих морально-етичних стандартах. Актуалізація доброчесності суддів є надзвичайно важливим завданням, оскільки від цієї якості залежить довіра громадян до судової системи, правосуддя та й загалом публічних інституцій. Вказано, що судову доброчесність, так само як і судову незалежність не слід сприймати як право судді, навпаки – це його фундаментальний обов’язок. Так само, як конституційним обов’язком законодавця та органів судової адміністрації є захист незалежності суддів, так само обов’язком судді є впровадження доброчесності в практиці судочинства. Автором умотивовано, що критерій фінансової доброчесності суддів є основним чинником боротьби з негативними проявами корупції в державі, формують легітимність судової гілки влади, убезпечують правосуддя від порушення закону. Високий рівень професійної культури судді унеможливлюють процвітання корупційних схем, формують правову культуру суддів, працівників апарату суду, спричиняють суттєві перепони для хабарництва та зловживання владними повноваженнями. У цій науковій статті автором проаналізовано взаємозв’язок принципу доброчесності суду та незалежності судової системи в контексті світових та європейських стандартів. Доведено, що доброчесність створює платформу для функціонування принципу незалежності судової влади. Без високих етичних стандартів та доброчесної поведінки судова влада може узурпувати систему правосуддя, виникає суттєвий ризик суддівського свавілля. Доброчесність створюють внутрішні стандарти незалежності суду, а принцип незалежності виступає зовнішньою гарантією для доброчесності всієї судової системи. Автором вказано, що досліджувані принципи в демократичній державі є взаємопереплетеними та нероздільними.