Формування здоров’язбережувальної компетентності майбутніх педагогів фізичного виховання в сучасних кризових умовах - Бєляєв, Сергій Борисович; Корсікова, Катерина; Суровов, Олексій Анатолійович (Академічні візії, 2025)
Анотація: У статті здійснено комплексне теоретичне дослідження проблеми формування здоров’язбережувальної компетентності (ЗЗК) майбутніх учителів фізичної культури в умовах безпрецедентних викликів, зумовлених військовою агресією та глобальними кризами. Актуальність роботи зумовлена необхідністю збереження людського капіталу України, де вчитель фізичного виховання трансформується з організатора спортивної роботи у ключового агента психофізичної реабілітації молоді. У ході дослідження систематизовано структурні компоненти ЗЗК, що інтегрують філософський, медико-біологічний та психолого-педагогічний аспекти. Виявлено, що в умовах воєнного стану ЗЗК набуває ознак «навички виживання» (survival skill), що включає готовність до роботи в екстремальних умовах, володіння техніками тактичної медицини та алгоритмами безпеки. Особливу увагу приділено впливу дистанційного навчання на рівень рухової активності студентів та ризики гіподинамії. Обґрунтовано ефективність впровадження інноваційних інструментів: VR/AR-технологій для візуалізації рухових дій, мобільних додатків (My Jump Lab, S-Mas) для біомеханічного аналізу та фітнес-трекерів для моніторингу функціонального стану. Доведено доцільність інтеграції методик ментального фітнесу (йоги, пілатесу, дихальних практик) як засобу профілактики стресових розладів. Запропоновано порівняльну характеристику форматів навчання (синхронного, асинхронного та змішаного), що дозволяє забезпечити безперервність та якість освітнього процесу в кризових умовах.