Вплив цифровізації на міграційні процеси: правові аспекти - Голота, Наталія Петрівна; Михайлов, Руслан Іванович; Машталір, Маргарита Олегівна (Академічні візії, 2023)
Міграційні процеси залежні від багатьох чинників, зокрема від економічних, соціальних, політичних і технологічних. Швидкі зміни, розвиток нових технологій, як-от: штучний інтелект, машинне навчання, аналіз великих даних, Інтернет речі, а також поява нових викликів, що провокують хвилі міжнародної міграції, зокрема повномасштабне вторгнення Росії, зумовлюють виникнення принципово нових форм управління та організації міжнародної міграції. Цифровізація сучасного світу значно полегшує доступ суспільства до товарів, послуг й інформації з усього світу. Також завдяки мережі Інтернет й іншим цифровим технологіям люди можуть установлювати зв’язок і спілкуватися з іншими людьми з будь-якої країни світу, що значно збільшує можливості для міграції. У статті визначено, що цифрові технології мають значний вплив на міграційні процеси, забезпечуючи нові можливості й виклики для мігрантів.