Винність як ознака податкових правопорушень - Глух, М. В.; Мацелик, Т. О. (Академічні візії, 2025)
Анотація. Стаття присвячена комплексному дослідженню поняття вини як обов’язкової ознаки податкових правопорушень у контексті реформування українського податкового законодавства. У центрі уваги – доктринальне осмислення впровадження принципу винної відповідальності, що позначив відхід від традиційної моделі «об’єктивного» застосування санкцій та спричинив суттєву трансформацію підходів до визначення змісту податкового правопорушення. Наголошується на актуальності дослідження через відсутність у Податковому кодексі України нормативної дефініції вини та використання законодавцем низки оціночних категорій – розумності, добросовісності та належної обачності, які потребують уніфікованого тлумачення. Автор обґрунтовує, що впровадження вимоги щодо встановлення психічного ставлення платника до порушення узгоджується з конституційними принципами індивідуалізації та винуватості діяння, проте водночас загострює потребу у вдосконаленні методологічних підходів до доказування вини, особливо в умовах обмежених процедурних можливостей податкового контролю. У статті аналізується проблема доведення умислу та необережності в податковому праві, підкреслюється складність встановлення умислу в межах камеральних перевірок і необхідність розширення доказової бази для підтвердження недобросовісної поведінки. Окрема увага приділяється специфіці визначення вини юридичної особи, що перебуває між суб’єктивною моделлю, орієнтованою на дії посадових осіб, та об’єктивним підходом, який ґрунтується на оцінці поведінки організації в цілому. Наголошується на значній ролі судової практики у формуванні сучасного бачення інституту вини, хоча вона поки що не утворює цілісної доктрини. Підкреслено також важливість механізмів звільнення від відповідальності у зв’язку з відсутністю вини, зокрема за наявності обставин непереборної сили або незалежних від платника перешкод, що набуває особливого значення в умовах воєнного стану. Зроблено висновок про необхідність теоретичного та нормативного уточнення змісту вини, формування єдиних критеріїв оцінки добросовісності та обачності, а також удосконалення процесуальних механізмів доведення. Розвиток інституту вини визначається ключовою умовою забезпечення справедливості, передбачуваності та правової визначеності у сфері податкової відповідальності й сприятиме зміцненню довіри до податкової системи та утвердженню принципу верховенства права в податкових правовідносинах.