Удосконалення міжкультурної та професійної комунікації в архітектурі та дизайні шляхом викладання англійської мови на основі соціолінгвістики - Voloshyn, M. M. (Академічні візії, 2025)
Анотація. Розширення міжнародної співпраці в архітектурній та дизайнерській практиці підвищило попит на фахівців, здатних до ефективної міжкультурної та професійно-орієнтованої комунікації англійською мовою. У статті розглядається роль викладання англійської мови на основі соціолінгвістики у розвитку академічної та професійної комунікативної компетенції у студентів архітектури та дизайну. Дослідження пропонує аргумент на користь переосмислення викладання мови, стверджуючи, що зосередження на граматичній точності ізольовано недостатньо для задоволення комунікативних потреб сучасного професійного контексту. Цей аргумент підкріплюється низкою соціолінгвістичних концепцій, зокрема варіативністю стилів, жанровими конвенціями, прагматичними нормами та дискурсивними практиками, характерними для певної дисципліни. Англійська мова для архітектури та дизайну концептуалізується в рамках англійської мови для спеціальних цілей (ESP), де використання мови формується соціальними, культурними та інституційними факторами, притаманними професії. У статті подано аналітичний огляд педагогічних стратегій, що ґрунтуються на соціолінгвістичній теорії, зокрема, навчання на основі жанрів, аналіз автентичних професійних текстів та контекстно-орієнтовані комунікативні завдання. У дослідженні розглянуто сучасний український освітньо-професійний дискурс, який характеризується активізацією міжнародної співпраці та масштабними архітектурно-дизайнерськими проєктами, пов’язаними з посткризовим відновленням та розбудовою інфраструктури. Цей контекст ще більше підкреслює необхідність викладання англійської мови на основі соціолінгвістики як засобу підготовки студентів до задоволення складних комунікативних потреб у міждисциплінарному та міжкультурному професійному середовищі. Результати дослідження свідчать про те, що інтеграція соціолінгвістичних принципів у викладання англійської мови покращує здатність студентів інтерпретувати професійний дискурс, обговорювати значення в міжкультурному середовищі та конструювати надійну професійну ідентичність. У дослідженні зроблено висновок, що викладання англійської мови на основі соціолінгвістики робить значний внесок у комунікативну ефективність, міжкультурну обізнаність та академічну грамотність, тим самим підтримуючи професійний розвиток майбутніх архітекторів та дизайнерів у міжнародному середовищі.