Формування соціальної рефлексії майбутнього вчителя у гуманітарних дисциплінах: таксономічний підхід до дидактичних умов - Опалюк, Тетяна (Академічні візії, 2025)
Анотація. Наукова праця присвячена дослідженню таксономічної єдності дидактичних умов формування соціальної рефлексії майбутнього вчителя. Наукова новизна статті полягає у визначенні та обґрунтуванні комплексу дидактичних умов, які сприяють формуванню соціальної рефлексії в процесі вивчення гуманітарних дисциплін, з урахуванням їх таксономічної взаємозалежності. Дослідження базується на принципах системного та системно-синергетичного підходів, комплікативного, компетентнісного та таксономічного підходів до аналізу освітніх процесів. У межах даного дослідження дидактичні умови розглядаються як системотвірні елементи, що орієнтуються на організацію навчальної діяльності у гуманітарних дисциплінах. Формування соціальної рефлексії трактуються як інтегральний процес розвитку соціальних і рефлексійних компетентностей, які у взаємодії та цілісному системному сприйнятті утворюють компетентність вищого ієрархічного рівня – соціально-рефлексійну компетентність майбутнього педагога.