Проблемні аспекти правового врегулювання оскарження дій та бездіяльності сторони обвинувачення на стадії досудового розслідування у кримінальному провадженні - Шак, Роман (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджуються проблемні аспекти правового врегулювання оскарження дій та бездіяльності сторони обвинувачення на стадії досудового розслідування у кримінальному провадженні. Обґрунтовується, що чинне регулювання інституту судового контролю є фрагментарним: КПК України не містить легального визначення «процесуальних дій», не встановлює чіткого кола дій, які можуть бути предметом оскарження, а також пов’язує можливість оскарження бездіяльності виключно з наявністю визначеного процесуального строку. Проаналізовано основні наукові підходи до розуміння процесуальних дій та їх співвідношення зі слідчими (розшуковими) діями, висвітлено вплив цих підходів на окреслення предмета судового контролю. Окрема увага приділяється процесуальним діям, пов’язаним із застосуванням примусу (освідування, відбирання біологічних зразків, обшук, затримання, привід), які найбільш інтенсивно втручаються у сферу прав людини та потребують підвищених гарантій законності. На матеріалах практики національних судів і ЄСПЛ показано, що формальна наявність процесуального рішення не гарантує дотримання прав людини при його реалізації. Запропоновано напрями вдосконалення ст. 303 КПК України шляхом розширення предмета оскарження, конкретизації підстав та суб’єктного складу, а також відмови від жорсткої прив’язки до строкових критеріїв.