Ідентифікація факторів впливу цифрових технологій на конкурентоспроможність підприємств роздрібної торгівлі - Пупа, Остап Олегович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджено вплив цифрових технологій на конкурентоспроможність підприємств роздрібної торгівлі в Україні на основі емпіричного аналізу результатів анкетування менеджерів рітейлу. Розкрито системний вплив цифровізації на конкурентоспроможність через призму шести функціональних блоків: технологічної інфраструктури, клієнтської взаємодії, продажів і каналів збуту, управлінської стратегії, цифрової культури та внутрішніх процесів. Обґрунтовано методику дослідження, що поєднує кількісні та якісні параметри оцінювання цифрової трансформації відповідно до індикативної моделі. Проведено анкетування 72 підприємств рітейлу різного масштабу діяльності та форматів торгівлі. Виявлено значну нерівномірність упровадження цифрових технологій залежно від масштабу діяльності: національні оператори демонструють високий рівень автоматизації логістики (88,2% використовують хмарні платформи, 82,4% – IoT-рішення, 76,5% – AI-персоналізацію), тоді як локальні підприємства характеризуються обмеженим рівнем цифровізації. Встановлено прямий зв’язок між масштабом бізнесу та інтенсивністю цифрової взаємодії з клієнтами, часткою онлайн-продажів у загальному обсязі реалізації та наявністю омніканальних платформ. Систематизовано основні бар’єри цифрової трансформації рітейлу: висока вартість впровадження (44,4% респондентів), нестача кваліфікованого персоналу (36,1%), опір змінам (27,8%), технічні труднощі інтеграції (23,6%) та регуляторна невизначеність (18,1%). Доведено, що цифровізація створює нові можливості для посилення ринкових позицій, однак супроводжується структурними дисбалансами та обмеженнями, що формують складний контекст трансформаційних процесів у вітчизняному рітейлі.