Творче використання китайського досвіду у формуванні етномистецької компетентності майбутніх викладачів музичного мистецтва в Україні - Го, Жуй (Академічні візії, 2025)
Анотація. Статтю присвячено проблемі творчої адаптації досвіду КНР у формуванні етномистецької компетентності майбутніх викладачів музики в Україні. Актуальність зумовлена потребою збагачення української мистецької педагогіки ефективними зарубіжними практиками. Метою є обґрунтування шляхів адаптації прогресивних китайських освітніх інструментів. На основі аналізу джерел встановлено, що модель КНР є дуалістичною: вона поєднує прагматичну, інноваційну інтеграцію етнокультури з індустріями та цілісну ідеологічну інтеграцію для національної консолідації. Для України пропонується відкинути ідеологічний компонент, натомість творчо адаптувати прагматичний. Запропоновано два напрями: імплементація моделі «інтеграції виробництва та освіти» через створення «етномистецьких інкубаторів» для розробки реальних культурних проєктів (в ІТ, медіа); адаптація моделі «цілісного виховання» через наскрізну, але децентралізовану інтеграцію етнокомпонента в освітнє середовище університету для розвитку загальних якостей та естетичних здібностей.