Професійна компетентність майбутнього юриста до роботи з мігрантами: теоретико-методологічне осмислення та концептуалізація розвитку - Гладишев, Володимир Володимирович; Султанова, Наталя Вікторівна (Академічні візії, 2025)
У статті представлено теоретико-методологічне обґрунтування необхідності та визначення педагогічно-спрямованої підготовки майбутніх юристів до професійної діяльності з мігрантами. Визначено феноменологію міграції як глобального виклику, що вимагає перегляду освітніх стандартів відповідно до європейських векторів. Обґрунтовано структурно-компонентні складники готовності фахівця до міжкультурної взаємодії, акцентовано увагу на комунікативній, фаховій та інтегративній компетентностях, а також на необхідних характеристиках емоційно-вольової сфери. Дослідження демонструє, що ефективна підготовка майбутніх юристів до роботи з мігрантами вимагає переходу від суто фахових знань до формування всебічно розвиненої особистості, здатної до ідентифікації з проблемами мігранта та прийняття нестандартних рішень в умовах конфлікту і дефіциту часу.