Збереження потенціалу відновлення соціально-економічної резильєнтності регіонів: аспект міграційної безпеки - Бараняк, Ігор Євгенович (Академічні візії, 2025)
Анотація. Стаття присвячена обґрунтуванню пропозицій щодо формування пріоритетних напрямів збереження та посилення соціально-економічної резильєнтності регіонів України в умовах зростаючого міграційного тиску та багатовимірних безпекових викликів. У ході дослідження визначено, що ефективне управління міграційними процесами є ключовою передумовою для збереження людського капіталу, стабілізації ринку праці та нарощення соціальної згуртованості регіонів та громад України. Виокремлено стратегічні напрями регіональної політики збереження потенціалу відновлення соціально-економічної резильєнтності регіонів України із врахуванням викликів та загроз міграційної безпеки, до яких віднесено розвиток місцевої економіки, підтримку зайнятості та стабілізацію ситуації на ринку праці, інтеграцію мігрантів, цифрову трансформацію та запобігання соціальним конфліктам у приймаючих громадах. Автором запропоновано комплекс управлінських інструментів і заходів, спрямованих на зміцнення соціально-економічної резильєнтності з урахуванням специфіки регіонів із різним рівнем міграційного навантаження. Акцентовано на важливості застосування міжсекторального підходу як ключової умови формування довгострокової соціально-економічної стійкості.