Конституційно-правові гарантії доступності безперервного професійного розвитку медичних працівників: проблеми реалізації в Україні - Шевчук, Оксана (Академічні візії, 2025)
Анотація. Стаття присвячена дослідженню конституційно-правових гарантій забезпечення доступності безперервного професійного розвитку медичних працівників в Україні та виявленню проблем їх практичної реалізації. Метою дослідження є аналіз нормативно-правової бази, що регулює систему професійного розвитку медичних кадрів, визначення конституційних засад цього процесу та формулювання пропозицій щодо удосконалення механізмів гарантування доступності безперервної медичної освіти. Встановлено, що конституційне право на освіту та охорону здоров’я створює правову основу для гарантування безперервного професійного розвитку медичних працівників. Проаналізовано систему нормативно-правових актів, що регулюють цю сферу, включаючи Основний Закон України, профільні закони та підзаконні акти. Виявлено ключові проблеми реалізації конституційних гарантій: недостатнє фінансування програм підвищення кваліфікації, обмежений доступ медичних працівників з віддалених регіонів до якісних освітніх послуг, невідповідність змісту навчальних програм сучасним потребам практичної охорони здоров’я, відсутність ефективних механізмів контролю якості освітніх послуг та недосконалість системи мотивації медичних працівників до професійного розвитку. Дослідження демонструє наявність суттєвого розриву між конституційно задекларованими гарантіями та їх фактичною реалізацією у сфері безперервного професійного розвитку медичних працівників. Для подолання виявлених проблем запропоновано комплекс заходів: удосконалення законодавчого регулювання з чітким визначенням механізмів фінансування та контролю якості освітніх програм; розвиток дистанційних форм навчання для забезпечення рівного доступу медичних працівників різних регіонів; створення державної системи моніторингу потреб практичної охорони здоров’я для актуалізації освітніх програм; запровадження дієвих стимулів для участі медичних працівників у програмах професійного розвитку. Реалізація цих пропозицій сприятиме ефективному втіленню конституційних гарантій та підвищенню якості медичної допомоги населенню. Результати дослідження можуть бути використані для вдосконалення нормативно-правової бази у сфері медичної освіти, розробки державних програм підтримки професійного розвитку медичних працівників, а також у навчальному процесі при викладанні конституційного та медичного права.