Аналіз актуальних тенденцій розвитку будівельних підприємств - Садовяк, Микола Богданович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджено актуальні тенденції розвитку будівельних підприємств України в умовах повоєнної відбудови, воєнних ризиків та євроінтеграції. Показано масштаби руйнувань житлового фонду й інфраструктури та окреслено зростання потреб у відбудові на тлі часткового відновлення галузі. Теоретичною основою аналізу виступають інституційний та інноваційний підходи, що дозволяють поєднати оцінку якості «правил гри» для бізнесу з вивченням технологічних і організаційних змін. Розкрито зміст ключових інституційних перетворень: цифровізацію дозвільних процедур через ЄДЕССБ, гармонізацію нормативної бази з Регламентом ЄС № 305/2011, запровадження нових механізмів державної та міжнародної підтримки відбудови. Охарактеризовано структурні зрушення в будівництві за видами робіт і сегментами, зокрема зростання ролі нежитлового та інженерного будівництва й домінування відновлювальних робіт. Особливу увагу приділено житловому сектору як пріоритетному напрямові повоєнної відбудови, виявлено регіональну диференціацію будівельної активності та ресурсні обмеження, пов’язані з дефіцитом матеріалів, фінансів і кадрів. Проаналізовано вплив інноваційних технологій (3D-друк, модульне будівництво, BIM, цифрові платформи управління проєктами) на підвищення ефективності та стійкості підприємств. Порівняння з європейськими моделями соціального й доступного житла дає змогу окреслити орієнтири для формування національної житлової політики на засадах енергоефективності, інклюзивності та «Build Back Better». Зроблено висновок, що стратегічні перспективи розвитку будівельних підприємств України визначаються синергією глибоких інституційних реформ, інноваційної модернізації та інтеграції до єдиного європейського ринку, а також здатністю держави й бізнесу забезпечити соціально справедливу, прозору та людиноцентричну відбудову житлового фонду. Отримані результати можуть бути використані під час розроблення стратегій розвитку будівельних підприємств, підготовки програм відбудови та удосконалення інструментів залучення приватного й міжнародного капіталу.