Технології формування навичок підготовки та перероблення наукового тексту студентами у процесі навчання англомовному академічному письму - Висоцька, Ольга Євгенівна; Висоцький, Олександр Юрійович; Карпань, Ірина Семенівна (Академічні візії, 2025)
У статті представлено систему педагогічних технологій, спрямованих на формування в студентів умінь роботи над англомовним науковим текстом. Метою статті є розкрити зміст технологій формування навичок підготовки та перероблення наукового тексту в процесі навчання англомовному академічному письму з урахуванням етапності цього процесу. Академічне письмо англійською мовою є багатовимірним феноменом, що охоплює мовні, когнітивні, дискурсивні та методологічні компоненти, тому ефективне навчання потребує використання цілісного технологічного підходу. У роботі розкрито специфіку чотирьох ключових груп навчальних технологій: планування, створення чернетки, перероблення та редагування тексту. Поетапне, циклічне та інтегроване застосування технологій підготовки та перероблення наукового тексту формує в студентів цілісну академічну компетентність, стимулює дослідницькі уміння, розвиває навички самооцінювання та академічної доброчесності, а також сприяє успішній участі у міжнародній науковій комунікації.