Стратегічне забезпечення фінансової санації підприємств через інтеграцію інвестиційного менеджменту та ризик-орієнтованих підходів - Шевчук, Ярослав; Хома, Дмитро; Стецяк, Орест (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті обґрунтовано підхід до стратегічного забезпечення фінансової санації підприємств на основі інтеграції інвестиційного менеджменту та ризик-орієнтованих підходів. Показано, що в умовах повномасштабної війни, високої турбулентності ринків, руйнування виробничої та фінансової інфраструктури, а також зростання невизначеності традиційні інструменти оздоровлення бізнесу є недостатніми без системного поєднання управління інвестиціями та ризиками. На основі аналізу сучасних наукових джерел і нормативних змін 2020–2025 рр. уточнено зміст фінансової санації, окреслено її відмінність від ліквідаційних процедур, реорганізації та фінансової реструктуризації, визначено місце санації в комплексній системі антикризового управління підприємством. Систематизовано роль інвестиційного менеджменту на етапі кризи: пріоритизація інвестиційних проєктів за критеріями швидкої віддачі та впливу на платоспроможність, «розчистка» інвестиційного портфеля від збиткових активів, узгодження санаційних рішень із довгостроковою стратегією розвитку та структурною модернізацією бізнесу. Розкрито зміст ризик-орієнтованого підходу, охарактеризовано основні інструменти управління фінансовими ризиками (ERM, сценарний аналіз, Монте-Карло, встановлення гранично допустимого рівня ризику, де-ризикація) та їх значення для підтримання фінансової рівноваги підприємства в період санації. Запропоновано інтегровану логіку формування санаційного плану, за якої кожне інвестиційне рішення оцінюється з урахуванням ризик-профілю підприємства, галузевих та воєнних загроз, можливостей використання механізмів гарантування й страхування. Показано, що імплементація європейських механізмів превентивної реструктуризації, розвиток інституційного середовища, створення архітектури деризикації за участю міжнародних фінансових організацій формують вікно можливостей для масового фінансового оздоровлення українських підприємств. Зроблено висновок, що інтеграція інвестиційного менеджменту та ризик-менеджменту формує «формулу антикрихкості» бізнесу, підвищує ймовірність успішної санації та посилює внесок корпоративного сектору в повоєнну відбудову економіки України.