Модернізація філологічної освіти та науки в Україні в контексті діджиталізації - Бандрівська, Наталія Михайлівна; Холод, Інна Володимирівна; Осіпенко, Наталія Сергіївна (Академічні візії, 2023)
Сучасний світ характеризується процесами глобалізації, цифровізації та модернізації. В цих умовах зростають вимоги до всіх сфер людської діяльності, особливо до сфери освіти та науки, філологічної зокрема. Це пов’язано з тим, що значення філологічної освіти та науки значно зросло через актуалізацію процесу формування патріотичної та культуромовної особистості. Зміни в освіті зумовлюють появу нових напрямків розвитку та орієнтирів, до яких можна віднести формування творчої активності та мобільності, набуття цифрової грамотності для покращення рівня професійної діяльності. Розглянуто основні цифрові технології, які позитивно впливатимуть на процеси модернізації філологічної освіти та науки в умовах оцифрування, описано їх головні переваги та недоліки. Доведено, що застосування цифрових додатків різного типу в освітньому процесі паралельно із традиційними методами навчання пришвидшує засвоєння матеріалу та підвищує мотивацію майбутніх фахівців до опанування професії. Також виявлено педагогічний потенціал використання зазначених технологій у професійній підготовці майбутніх фахівців-філологів. Визначено основні заходи, які є необхідними для успішної модернізації філологічної освіти та науки в Україні, зокрема забезпечення всіх навчальних закладів необхідними електронними ресурсами, розроблення стандартів цифрових компетентностей педагогів та науковців. У період діджиталізації застосування інформаційно-цифрових технологій сприятиме досягненню високого рівня професіоналізму фахівців. Сучасний фахівець філологічного профілю повинен володіти високим рівнем компетентностей та нести мовну культуру в суспільство, вміти адаптуватися до швидких змін у світі та в науковому просторі зокрема.