Вплив соціальної інклюзії на економічну ефективність та розвиток людського капіталу в Україні - Радкевич, Дмитро Олександрович (Академічні візії, 2025)
Анотація. Дослідження присвячене аналізу соціальної інклюзії як визначального чинника підвищення економічної ефективності та розвитку людського капіталу в Україні в умовах соціальних трансформацій і викликів воєнного часу. Обґрунтовано, що інклюзивні підходи в освіті, соціальній політиці та ринку праці сприяють формуванню більш продуктивної, різноманітної та адаптивної робочої сили, здатної забезпечити довгострокову стійкість економічного розвитку. Розкрито вплив інклюзивної освіти на зростання освітнього потенціалу дітей з особливими освітніми потребами, підвищення професійної компетентності педагогів та створення інклюзивного освітнього середовища, що забезпечує рівний доступ до якісних освітніх послуг. Проаналізовано роль соціальних послуг і програм підтримки вразливих категорій населення — внутрішньо переміщених осіб, людей з інвалідністю, малозабезпечених сімей — у стимулюванні їх соціальної та економічної активності, розширенні можливостей зайнятості та розвитку підприємницьких ініціатив. Показано, що соціальна інклюзія сприяє зниженню рівня соціальної нерівності, мінімізації ризиків бідності та соціальної ізоляції, посиленню соціальної згуртованості та стабільності суспільства. Окреслено зв’язок між інклюзивною політикою та формуванням інноваційного середовища, здатного залучати людський капітал різного походження та рівня підготовки, що позитивно впливає на продуктивність праці та конкурентоспроможність національної економіки. Наукова новизна полягає в комплексному поєднанні освітніх, соціальних і економічних аспектів інклюзії та обґрунтуванні стратегічних напрямів її підвищення, зокрема розвитку інклюзивних інституцій, удосконалення нормативної бази та розширення програм державної підтримки. Результати дослідження можуть бути використані у формуванні державної політики, освітніх реформ та соціальних програм, спрямованих на розбудову інклюзивного та економічно конкурентоспроможного суспільства.