Державна підтримка стартапів і венчурних інвестицій як елемент конкурентної політики у сфері інформаційних технологій - Журба, Олександр Миколайович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджено напрями вдосконалення державної політики підтримки стартапів і венчурних інвестицій у сфері інформаційних технологій у контексті забезпечення конкурентного розвитку цифрової економіки. Здійснено аналіз сучасних концептуальних підходів до ролі держави в інноваційній екосистемі та обґрунтовано значення інструментів державного стимулювання для формування спроможного середовища розвитку технологічного підприємництва. Мета статті – аналіз міжнародного досвіду державної підтримки стартапів і венчурних інвестицій та визначенні можливостей його адаптації для формування ефективної конкурентної політики у сфері інформаційних технологій в Україні. Особливу увагу приділено оцінюванню міжнародних практик, зокрема досвіду країн Європейського Союзу та держав «Великої сімки», які демонструють різноманітні моделі поєднання фінансових, інституційних і регуляторних механізмів підтримки. На основі порівняльного аналізу виокремлено ключові елементи ефективної політики розвитку стартап-екосистем: раннє фінансування, співінвестування з приватним сектором, підтримка науково-дослідних робіт, розвиток акселераційних програм, цифровізація адміністративних процедур та формування відкритих інноваційних інфраструктур. У роботі доведено, що державна підтримка технологічних стартапів виступає каталізатором інноваційної динаміки, сприяє появі нових учасників ринку, посиленню конкуренції та структурній модернізації економіки. Показано, що інтеграція міжнародного досвіду в українські умови потребує комплексного підходу, який передбачає узгодження політики розвитку інновацій з конкурентною політикою, забезпечення прозорості фінансування, посилення взаємодії держави з венчурними фондами та створення умов для інтернаціоналізації стартапів. Сформульовані рекомендації можуть стати основою для подальшого удосконалення державної політики у сфері ІТ-підприємництва, що є важливою передумовою цифрової трансформації та зростання конкурентоспроможності України.